2017. jún 28.

Érdekes, tréfás gyűjtemények - gyűjtők és gyűjtemények

írta: Belovai Antalné
Érdekes, tréfás gyűjtemények - gyűjtők és gyűjtemények

fortepan_54431-8.jpgAz ember gyűjtőszenvedélye a legrégibb időkig vezethető vissza. A sumérok állítólag könyveket gyűjtöttek, mintegy előrevetítve a mai könyvtárakat; Asszurbanipal asszír király nagy kedvelője és gyűjtője volt mindannak, amit most régiségnek nevezünk;  Arisztotelész tekintélyes herbáriumot állított össze; Caius Petronius római írónak volt az időszámításunk előtti első évszázadban a legnagyobb serleggyűjteménye. Gyermekkorunk kedves olvasmányát, a Winnetou történeteket idézi fel a Drezda peremvárosában lévő Old Shatterhand múzeum. A Karl May által leírt Vadnyugat légkörét élethűen visszaadó, bungalószerűen kiképzett épületben az amerikai indiánok életmódjába nyerhet betekintést a látogató. Európában ez a legteljesebb gyűjteménye az amerikai indiánok fegyvereinek, sajátos öltözetének, szerszámainak, kultikus tárgyainak és maszkjainak.

- Egyedülálló a világon a hollandiai Wiisingenben lévő talajmúzeum, ahol Földünk minden talajtípusa - több mint 350 féle minta.  A gyűjtemény persze még nem teljes, szakemberek szerint legalább ezer talajtípusnak kellene lennie a múzeumban.

- Százezer tárgyat mutat be a látogatóknak a leningrádi cirkusz-múzeum  - ennek az ősrégi művészetnek a történetéből, fejlődéséből és cirkuszi kellékekből. Ukrajna- i., Jaltában bormúzeum van, gyűjteménye meghaladja az 50 000 üveg bort.  A legérdekesebbek között egy üveg 1775-ből származó xeresi és egy üveg 1892- es évjáratú tokaji bor van.

- A legmeghökkentőbb dolgok is a gyűjtőszenvedély tárgyaivá válhatnak. Az olaszországi Imperiában megtekinthető az olaszok nemzeti eledelének, a spagettinek szentelt múzeum. Néhány ezer spagettifajta, továbbá olasz és kűlföldi spagetti készítmények tekinthetők ott meg.

- Delhi egyik érdekes múzeuma több mint száz ország babáit mutatja be, s mindegyik baba néhány szót is,, szól " az illető ország nyelvén.

- Londonban nadrágmúzeumot is berendeztek a világtörténelem hírességeinek nadrágdarabjaiból.  Egyebek között XV. Lajos, Napóleon, Beethoven, Kant nadrágjai láthatók.

- A csehországi Gattwaldov lábbeli- múzeumot mondhat magáénak.  Minden idők lábbeli fajtáit összegyűjtötték ott, a fáraók alattvalói által viselt egyiptomi saruktól napjaink moderncipellőiig.  És mi lehet más az ugyancsak Plzenben, mint sörmúzeum: több száz évvel ezelőtt használt sörgyártó berendezéseket., kádárműhelyt, söröskorsó és sörösüveg gyűjteményt mutat be a múzeum, továbbá azt a vasgyűrűt, melyet a közmegvetés jeleként minden sörtermelőnek viselnie kellett, aki gyártmányát meghamisította.

- A gombmúzeum,  Bécsben harangmúzeum, Münchenben dobókocka- múzeum, New Yorkban jégmúzeum, Brüsszelben burgonyamúzeum működik.  Ez utóbbi e kedvelt élelmicikk történetét mutatja be attól kezdve, hogy az Andokban felfedezték a csoda gumót majd 1530-ban egy szerzetes tarsolyában Európába került, mígnem fő táplálékká lépett elő.  Nem hiányoznak a múzeumból a burgonyatermesztésre és a burgonya elkészítésére vonatkozó gyakorlati tanácsok sem.

- Londonban klubba tömörültek azok a személyek, akik legalább 35 évig megőrizték első játék mackójukat. A gyűjtőfantáziának egyébként sincs határa.  Az Egyesült Államokban vannak szögesdrót-gyűjtők is.  Egy bizonyos B. Flory (Minesota államból) egy életen át egy tonnánál súlyosabb malomköveket gyűjtött, ezzel díszítette ki kertjét.  Az ugyancsak amerikai G. Blake igazi szélmalmokat gyűjt. Lakása közelében egy dombon eddig 103 üzemképes szélmalmot szerelt össze.  A többi 53 a raktárban várja az építést.  Marko Pekárszkij a moszkvai zeneiskolában az ütőhangszerek tanára egy barátjától egyszer afrikai tamtam dobot kapott ajándékba, ezután egy japán templomi mokugéhez jutott, ami felébresztette benne a gyűjtőszenvedélyt.  Újabb és újabb régi és idegen ütőhangszereket szerzett, s már több tucatnyira rúg ritka kollekciója, amelyet sokan megcsodálnak.

- Egy New York- fogorvos játékkártyákkal tapétázta ki rendelőjét, minden kihúzott fog után egy- egy kártyát ragasztott fel.  Egy Rio de Janiero-i csengőgyűjtő felesége idegösszeroppanást kapott, mert férje nemcsak gyűjtötte, hanem éjjel- nappal működtette is a csengőket.

- Országunkban is (Romániában) sok ember kedvét leli mindenféle dolgok gyűjtésében.  Nicolae Antohie buzaui gyűjtő tavaly kiállítást rendezett az évek során összegyűjtött telefonkészülékekből, melyet egy elemmel működő központ egészít ki. A legváltozatosabb formájú és nagyságú telefonkészülékeket mutatta be - 1900 - tól napjainkig.  Valamennyi készülék kifogástalanul működik!

- Egy szebeni orvos, Ion Rocneanu úgy kezdte, hogy hatéves korában kapott ajándékba egy mozdonyt majd még egy vonatot, s azóta, 44 éven át, szenvedélyesen gyűjti a játékszerelvényeket.  Európában jelenleg egyedülálló gyűjteménye van mozdony és vasúti kocsi makettekből és mindabból, ami a vasúttal összefügg.  Szerepel gyűjteményeiben minden mozdonytípus, kezdve az 1872-ben gyártottaktól a mostani dízel, villamos mozdonyokig, svájci, francia és más vasutakon száguldó villanymozdonyok makettjéig.

- Odette Wagner bukarest-i mérnöknő sok száz darabból álló papírszalvéta gyűjteményt mondhat magáénak.  Vannak papírszalvétái művészeti reprodukciókkal, térképekkel, helységek címereivel, virágokkal, madarakkal, hegyekkel és mezőkkel, filmjelenetekkel. Egyesek híres szakácsok vagy ismert ínyencek aláírását viselik.

- Több, mint két évtizedes munkával gyűjtötte össze Szilágyi György szatmári pilóta szép és értékes pipagyűjteményét.  Ritkaságuknál és szépségüknél fogva 25 - öt műkincsként tartanak nyilván.  Pipái a legváltozatosabb anyagokból készültek, például habkőből, alpakából, porcelánnal bélelt körtefából.  Az egyik pipa 1790-ből származik, egy métert is meghaladja, egyszóval a gyűjtemény áttekintést nyújt a pipa fejlődéséről az évszázadok folyamán.

- Radu Badescu bukaresti közgazdász és volt sportoló több dolgot is gyűjt, például naptárat, gyufát, jelvényt, papírszalvétát.  Nagyon érdekes kulcstartó gyűjteménye, amelynek darabjait rendkívül ötletes csecsebecsék díszítik, például óceánvízben úszkáló apró földgömb, vagy Connie Francis egyik lemezének kicsinyített mása. A legnagyobb az 1968. évi grenoble-i téli olimpiára emlékeztet, a legkisebbnek pipaformája van, rajta működő iránytűvel.

- A craiovai Tudose Emil Mitrán szenvedélye az egzotikus halak, teknősök, madarak gyűjtése  Lakásában és a városi elöljáróság által állandó kiállítás céljára rendelkezésére bocsátott teremben akváriumok és kalitkák egész sora látható : összesen  1000 hala van 75 fajtából, a világ minden tájáról.  A legkisebb három és fél centiméter és az Amazonás medencéjéből származik, a legnagyobb 30 centiméter és a Kinai - tengerből került a gyűjteménybe.  Teknősbékái a Fülöp - szigetekről és Madagaszkárból származnak. A legkisebb zöldes színű piros csíkokkal, teknőjének átmérője mindössze 6 centiméter.  Madárgyűjteményében ausztráliai, japán, kínai madarak és egyéb ritkaságok szerepelnek.

- Nem annyira a gyűjtőszenvedély vagy állatszeretet, inkább a nagyzási hóbort késztet egyeseket arra, hogy vadállatokkal vegyék körül magukat.  A hamburgi Stern magazin szerint, aki megengedheti magának, egzotikus vadállatokat tart otthonában és sétáltat, ha kedve tartja, mondjuk az utcán vagy a köztereken, mindenki nagy riadalmára.  A szokatlan kedvencek mindenesetre biztosítják gazdáiknak a legfontosabbat: a feltűnést.

- Joe Brown számára például nélkülözhetetlen a nappaliban egy eleven bölény.

- Winnie Vüllers foglalkozására nézve technikus: nyugat-berlini lakásában boák és pythonok valamint egyéb kígyófélék élnek, megosztva a gazdival még a fürdés örömét is.

- Dee Arlen amerikai színésznőt már kitiltották Los Angelesből, mert kedvenc házimacskája, egy kifejlett bengáli tigris egyszer a játszótéren rátámadt egy kisfiúra.  Azóta a kedvencétől megválni nem akaró hölgy lakókocsiban él a kaliforniai metropolis szélén, s ha a tigris szeszélye úgy kívánja, egyszerűen továbbköltözik.  Mit lehet erre mondani?  Hogy mik vannak!

Kép: Cigarettagyűtemény
Fortepan 54431
Év: 1962
Orig: Vaskúti György

 

Szólj hozzá

Fősodor Belovai