2017. júl 06.

A zászlótartó

írta: Cabe Ferrant
A zászlótartó

fp-25784.jpgEgy kép a múltból, melyen a zseniális fotós elkapta a pillanatot… Sikerült megragadnia a téren, időn és politikai rendszereken átívelő lényeget, a nagy igazságot, mely három szóban összefoglalható: Menjetek a sunyiba!

A szónok a piedesztálon áll s szónokol. Körötte az ő népe, az ifjúság, a jövő. A három díszruhás zászlótartó áll a vártán…

Azaz, a kép jobb szélén álló ifjú úron erőt vett a fáradtság, vagy egyszerűen kitört rajta a józan ész. Állva alszik. Bár lehet, hogy csak a földet nézi s emeli féllábát, hogy…

Tán rúgna egyet.

Mégis, javaslom, vegyük úgy, hogy alszik.

Az egészen kicsike ember reakciója ez, a szónokok közelében. Ha módja van rá, ha még nem ment teljesen össze az agya a mosásban.

Dumálhattok nekem, de minek? Részemről inkább hunyok egyet.  Olyat úgysem tudsz mondani, ami érdekelne. Locsogj csak, szép szónokom, hirdesd az igét. Aztán csak vége lesz egyszer, ennek is.

Ti mehettek a sunyiba, én meg majd megyek a dolgomra.

És mindenkinek marha jó lesz.

Ti azt hiszitek, megváltottátok a világot, én viszont tudom, hogy az az enyém!

Az év: 1963

A hely: Magyarország Budapest IX. Haller utca (akkor Hámán Kató út) 27. Ünnepség a Ferencvárosi Művelődési Központ előtt. Hajdan Úttörőháznak hívták. A kép - becslésem szerint - az alapkőletételnél, vagy átadáskor készülhetett. Háttérben az Ernő utca és Mihalkovics utca között álló házak látszanak.

Fortepan 25784

Orig: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

Szólj hozzá

Fősodor Cabe Ferrant