2018. ápr 24.

Sisi férjhez megy

írta: Cabe Ferrant
Sisi férjhez megy

_sisi-1.jpg1854. április 24. nagy nap volt egy fiatal hölgy életében. Férjhez ment. Nem is akárkihez, Európa egyik leghatalmasabb birodalmának uralkodójához. Az ifjú férjet Ferenc Józsefnek hívták, a leányt pedig Wittelsbach Erzsébet Amália Eugéniának, becenevén: Sisinek.

A Habsburg hagyományoktól eltérőn, szerelmi házasság köttetett. Persze azért innen se maradhatott ki a politika… Az ifjú császár és király ekkor a huszonnegyedik évében járt, az akkori uralkodói szokások szerint igencsak időszerű volt megnősülnie, trónörökösről gondoskodnia.

Az egyszerű dolgozó úgy gondolná, ha az ember király meg császár, akkor könnyen megy az ilyesmi. Hát, nem megy könnyen. Mert a magánéletbe óhatatlanul beleszól a politika, a birodalmi érdek. Bár azért a császárnak is lehet egy-két szava az ügyben…

A szász Szidóniával kötendő házasságról hallani sem akart, a másik lehetséges jelölt, a porosz Anna hercegnő meg simán kikosarazta. Ezek után került képbe a bajor Wittelsbach család, ahol akadt eladósorban lévő leány, ráadásul a Wittelsbachok hagyományosan a Habsburgok támogatóinak és szövetségeseinek számítottak. Ugyan Miksa József „csak” bajor herceg volt, nem pedig uralkodó, a Wittelsbach család „szerényebb” ágából származott, de lánya, Ilona, azért megfelelő partinak tűnt.

Az ifjú császár jövendőbelijének ugyanis nem vadóc Sisit, hanem nővérét Ilonát szánták. Ő csak amolyan paravánként utazott anyjával és nővérével Bad Ischlbe, hogy ne legyen annyira nyilvánvaló az ismerkedési, összeboronálási szándék.

Arról pedig már mesék szólnak, hogy a leány teljesen véletlenül ismerkedett össze Ferenc Józseffel, aki eleinte nem is tudta, hogy a lehetséges feleségnek kiszemelt Ilona húga. Talán mégiscsak volt alapja azoknak a régi bajor babonáknak miszerint nagy szerencse éri majd azt, aki karácsonykor és foggal a szájában születik.

Sisi 1837. december 24-én megszületett, egy foggal a szájában, ráadásul, hogy tetézzük a babonát, harmadik gyermekként…

Akárhogy is történt, a két fiatal egymásba szeretett és bár anyja erősen ellenezte a házasságot – ő az idősebb nővért, Ilonát akarta menyének – a császár ezúttal nem hallgatott az anyai szóra. Sisit választotta.

Aki nem kapott császárnéhoz méltó nevelést, meglehetősen liberális szellemű volt, tán még túl szépnek is találták, hogy bécsi udvar úrnője legyen. De Ferenc József megmutatta, hogy ő is igazi keményfejű Habsburg, nem hagyta magát befolyásolni:

„Kétszeres boldogság számomra, hogy leendő hitvesem kiválasztásakor mélyebb érzelmeimre hallgattam, és szívből remélem, hogy menyasszonyom kiváló tulajdonságaiban megtalálom majd életem boldogságát.”

Eljegyzésükre a császár 23. születésnapján, 1853. augusztus 23-án került sor. A jegyesség nem tartott sokáig, a házasságot 1854. április 24. este hét órakor kötötték meg a bécsi Ágoston-rendiek templomában.

Nem lehet azt mondani, hogy nem adták meg a módját. A szertartást celebráló püspököt 70 pap – köztük több magyar – segítette, az esküvői ünnepségsorozat egy héten át tartott a birodalmi fővárosban.

Fiatalok voltak és boldogok. Akkor még minden olyannak tűnt, mint egy megvalósult tündérmese…

Forrás: Wikipédia.
Kép: Elisabeth (1837-1898), Kaiserin von Österreich, Königin von Ungarn etc. Lithographie von Adolf Dauthage, 1856 (Wikipédia; részlet)

 

Szólj hozzá

Fősodor Cabe Ferrant