2018. júl 27.

Félreértett történelem – Átirat egy iskolai dolgozatból

írta: Kurunczi Mária
Félreértett történelem – Átirat egy iskolai dolgozatból

_fp-30244.jpgÉletünk történelme az Őserdőben kezdődött, ahová még emberi kéz nem tette be a lábát. Miközben Ádám és Éva vígan éltek itt, a Paradicsomban. De Éva megetette paradicsom helyett almával Ádámot, akit így büntetésből feleségül kellett vennie. Ettől kezdve nagyon sokat dolgoztak, mondhatnám robotolniuk kellett, mígnem egy jobbágyrendelet meghozta a döntést, hogy a jobbágyokat robotokra kell cserélni.

Ezután Egyiptom lakói, a múmiák lázadtak fel, és Spanyolország felé vették az irányt, ahol a legnagyobb hegyek a Piramisok útjukat állták.. Ebben az országban terjedt el a mór stílus, de csak addig, amíg ki nem űzették a mórokat. Így a stílus maradt, de nem sokáig, mert IV. Béla járásokra osztotta az országot, így jött létre a tatárjárás, ami kegyetlen volt. Ez leginkább a tat-árokban nyilvánult meg. Ekkor Allah-hoz fohászkodtak, de Szent István beleszólt ebbe, mire a pápa felkente a trónra.

II. Endre pedig a tatárjárás miatt kihalt nép utánpótlásáról személyesen gondoskodott, aminek az lett a vége, hogy apasági perbe fogták. Mivel nem tudta fizetni az apasági tartásdíjat, feldolgozták. Így hajón szállították el a Dunán, ahol a hajó léket kapott, s innen gyalog folytatták útjukat, nem mertek sehol sem hajóra szállni, mert Rákóczi is éppen akkor fulladt bele a Rodos-tóba.

Arany János szánta őt legjobban, s megírta a Walesi bárdokat, amivel lesújtott a Habsburg-házra.

De ekkor jött Petőfi, aki egy szegény cselédlány és egy magyar nép fia volt. Már akkor verset írt Arannyal egyetemben.

Még a csatában is úgy ment, hogy jobb kezében a vers, bal kezében a kard volt. Máig sem tudódott ki, hogy honnan szerezte, bár azt beszélik, a svéd király ütötte lovaggá. Ki tudja, hihetünk-e a pletykáknak? Mert, mint tudjuk II. József a vaskalapos király Mária és Terézia fia volt. Innentől kezdve semmi sem biztos, kivéve az 1526-os Mocsári vészt. Itt rengeteg sírt tártak fel, s az elhanyagolt sírok között élettel teli sírokat is találtak.

Lilla férjes asszony volt már, amikor Csokonai el akarta venni feleségül, így születtek meg a Lilla versek, bár az asszonynak fogalma sem volt Csokonai iránta táplált szerelméről, hát még a férjének.

Ekkor már csendesedett az ország, nem csoda, hiszen az 1800-as években járunk. Kölcsey 1815 januárjától 1816 tavaszáig nem írt verset, így ebből az időnkből három verse maradt ránk.

Ezután Benedek Elek meséi következtek, meg egyéb Szép mesék részben a farkas szintén megette a Piroskát – a nagymamára már nem maradt ideje, lebetegedett, nem csoda, hiszen Piroska romlott volt…bár sokat olvasott,és próbált jó útra térni, hiszen a Bibliát már ekkorra Gutenberg feltálalta, így megismerhette a görög ábécét, aminek kezdete: alfa, béta, céda...

Kolombusz háromszor indult útnak, bár a második útján meghalt.

De a tenger közepén sikerült kőolajat kisajtolnia a kövekből vagy a kövekkel… Közben a kutatók az őshazában megtalálták az ősmagyarok hátrahagyott részeit, és a XVIII. századi főurak palotakertjei tele voltak szépen nyírt szökőkutakkal, ahol nyáron nő a kalapos gomba, télen a kucsmagomba.

Kép: Fortepan 30244
Évszám: 1970
Orig: Csőke József

Szólj hozzá

Fősodor Curia