2018. dec 06.

Ibolya, a Mikulás-anyó…

írta: Kurunczi Mária
Ibolya, a Mikulás-anyó…

regimik.jpgKorán reggel kelt, pontosabban le sem feküdt. Egész éjjel a Mikulásra gondolt, s arra, hogy fognak az unokái örülni reggel, ha megnézik az ablakban hagyott cipőt. Amíg így tanakodott, ösztönösen az ablak felé vette az irányt, hogy megnézze, a cipők tényleg ki vannak-e téve. Ott voltak, de egyik másikon egy-egy kis foltot vett észre. Úgy látszik a gyerekek a nagy sietségben hiányosan pucolták ki a cipőket. Így nem maradhat, mert ha meglátja Mikulás, biztosan nem tesz bele semmit. Ha valamire, akkor erre allergiás volt Mikulás, mert fontosnak tartotta, hogy a gyerekek csak tiszta cipőket tegyenek az ablakba. Gyorsan nekilátott, hogy kipucolja rendesen a kis cipőket, mert mit szólna Bence és Csilla, ha reggel nem lenne ajándék a cipőkben.

Ahogy készen lett, ránézett az órára, még rengeteg idő van Mikulás érkezéséig, így hát bekapcsolta a számítógépet, bár ne tette volna…vagy mégis?

Akkor látta meg Mikulás üzenetét, hogy ne várják a gyerekek, mert az idén nem lesz ajándék a cipőkben, ugyanis elkapta az H1N1 vírust, és betegen fekszik. Rénszarvasai ugyan megígérték, hogy egyedül is eltalálnak a gyerekekhez, már tudják az utat, hiszen minden évben ugyanarra kell menniük, de nem engedte őket egyedül, mert azok a fránya rendőrök biztosan letartóztatnák őket, mert vezető nélkül mennek a nagyvilágba….így inkább üzenetet küldött minden gyereknek és felnőttnek, és segítségüket kérte, meg, hogy legyenek türelemmel, mert ha felépül, pótolni fog mindent.

Csak remélni merte, hogy túléli ezt a vírust, mert már több száz éve Mikulás, nem lehet, hogy pont őt vigye el.

Ibolya tanakodott, mit is tehetne, hogy megmentse szegény Mikulás becsületét? Gondolt egyet, belépett a kamrába, és elővette a lisztes zsákot, a diót, az almás ládába is talált néhány gyönyörű, piros almát, és a mézes üveg sem volt üres. Gyorsan sütött egy nagy-nagy adag mézes süteményt, a diót becsomagolta aranypapírba, és a mosolygós piros almákat is beletette a cipőkbe, sőt egy-egy gerezd fokhagymát, és egy vöröshagymát is tett melléjük…aztán elszundított.

A gyerekek csodálkozására ébredt. Nem egészen értették, miért nem kaptak csokoládét, szaloncukrot, és mi ez a hagyma halmaz a kis cipőkben.

Ám gyorsan felocsúdott, és elmagyarázta a gyerekeknek, hogy a cukor és csokoládé rontja a fogakat, a mézes sütemény éppen elég édességnek, a vörös- és fokhagyma pedig éppen az egészség megőrzésére van…a gyerekek elfogadták az érvet…

Ibolyának pedig egy könnycsepp gördült le az arcán, mert gyerekkorára gondolt, amikor bizony nem volt édesség abban a bizonyos ablakba tett cipőkben…

Kép: Pinterest.com

Szólj hozzá

Fősodor Curia