2018. dec 22.

Hajléktalanok

írta: Kurunczi Mária
Hajléktalanok

nevtelen_1.jpgA könyvtár belső lépcsőjén lassan lépegetett lefelé, óvatosan körülnézve, ki látja, s hol van megfelelő üres hely, ahova leülhet és melegedhet. Hátán kopott hátitáska… koszos ruhája kilátszott a bordó nagykabát alól, ami valaha akár piros is lehetett.

Talált egy üres széket messze a ruhatártól, ahova nem láthatnak oda… A mellette lévő székre tette le hátizsákját, s az aljáig turkálni kezdett benne.

Előkerült egy darab zsemle, és egy kisebb darab sültkolbász. Már hideg volt, de a sztaniolpapírba csomagolt étket rátette a radiátorra… míg az melegedett, egy boros palackot vett elő. Igaz csak az alján volt már az üvegnek, de jó nagyot húzott belőle. Ez is melegíti.

Aztán megjött a társa. Levette ő is a hátizsákját.

- Nézd, mit találtam! – s egy vékonyka dobozt vett elő. Praliné, mutatták itt-ott a szakadt papíron a betűk. Igazi csemege.

- De lejárt a szavatossága.

- Na és, akkor is csokoládé, és még jó- harapott bele óvatosan a nő.

A férfi nem vette el tőle, nem is kért belőle, hagyta, hogy élvezze a csemegét.

- Lassan karácsony lesz – törte meg a csendet a nő – hol leszünk akkor?

- Ki tudja – morgott valamit a férfi. Itt biztosan nem, mert a könyvtárat bezárják. Inkább most az izgatta, megfelezze-e párjával a talált sültkolbászt, ami azóta már meg is melegedett a radiátoron. Milyen jó itt a könyvek illatával dúsított kissé sötét aulában. Valaha neki is rengeteg könyve volt. Ugyan hova lehettek? Aztán más kezdte izgatni. Óvatosan beleharapott a kolbászba. A nő ráfigyelt.

- Mit eszel?

- Kolbászt, kérsz? – adta meg magát, rájött csak meg kellene osztani az asszonnyal. Az nagyot nyelve nyúlt a letört falat után.

- Finom, hol találtad?

- Nem mindegy-, morgott durcásan a férfi, s bekapta az utolsó falatot, ne kelljen még egy darabot adni belőle. Ezzel bevégezték az aznapi étkezést.

Aztán csendben ültek a radiátor előtt, levetve kabátjukat. Nem nagyon szabad mozogniuk, mert ha észreveszi őket valaki, azonnal elzavarják.

A Dóm tornya hatot ütött, nem sokára zárnak. S azon tűnődtek összeborulva, innen hová is mennek?

Kép: Budapest, VII. Károly körút (Somogyi Béla út), az MTA lakóház sarkától a Dob utca irányába nézve.
Évszám: 1949
Fortepan 128468
Orig: Bauer Sándor

Szólj hozzá

Fősodor Curia