2019. sze 12.

Vihar, vagy vénasszonyok nyara

írta: Kurunczi Mária
Vihar, vagy vénasszonyok nyara

kurunczi_1.jpgIndulófélben vagyok. Kinézek az ablakon, a sötét felhőket látván esernyőt s kabátot veszek magamhoz.

Kilépve az udvarra egyre sötétedik, pedig még kora délután van. A ház előtt forgószél, mely erősödik. Iszonyú zúgás, majd a nyárfák susogását hallani, ami egyre erősebb, és már nem is szél, de tornádó vomul végig az udvaron. Szinte lesöpör a kerti járdáról.

Visszahúzódok a saját kuckómban, csak az ablakból nézem az erősödő vihart és örülök, hogy nem indultam útnak.

A szomszédos kukoricatáblát megtépázta, a leveleket lesodorta, kavarogtak a szélben, aztán kidíszítette velük a barackfánkat, mint május elsején a májusfát...

Az ablakból nézem a fokozódó tombolást.

A kertben a harmincéves barackfát ...

Tovább Szólj hozzá

Fősodor Curia

2019. sze 03.

A nap, amikor a rendszerváltás elbukott

írta: Cabe Ferrant
A nap, amikor a rendszerváltás elbukott

1990-valasztas_1.jpgRitkán adatik meg a szerény képességű és méltatlan krónikásnak, hogy szem- és fültanúja legyen történelmi eseményeknek, hogy első kézből, azon melegében, értesüljön a nagy, „történelmi” fordulatokról. A XX. századi technikának, a telekommunikációnak hála, azért előfordult ilyesmi.

Elmesélem.

Mert ez már történelem és nem politika.

Így kezdődik a mese:

Úgy vélem, tudom, melyik volt az a nap, mikor a később rendszerváltásnak nevezett folyamat elbukott. Pedig valójában még el sem kezdődött…

1988. szeptember harmadikán Lakitelken 400 alapító részvételével párttá alakult a Magyar Demokrata Fórum. Ennek bárki utána nézhet.

Erről – akkor már – beszámolt, mert beszámolhatott,  a Magyar Televízió ...

Tovább Szólj hozzá

2019. aug 16.

Házinyúlra nem lövünk…

írta: Kurunczi Mária
Házinyúlra nem lövünk…

fortepan_7935.jpgFélve léptem be az új munkahelyemre. Mindenki rám nézett. Zavartam köszöntem, mire ők:

- Te vagy a…

- Igen én vagyok -, mondtam a nevem kissé felbátorodva. Ekkor egy srác odajött, kézen fogott, és magával vonszolt:

- Megmutatom neked a birodalmunkat.

 A többiek nevetve mondták:

- Vigyed-, majd felém fordulva, mintegy jó tanácsként:

- Vigyázz vele, mert nagy nőcsábász!

Újdonsült nőcsábász kollégám minden zegzugot megmutatott, miközben mindenkiről pletykált egy keveset, amit hittem is meg nem is, majd én megtapasztalom ki kicsoda- gondoltam.

- Itt ne mondj senkinek semmit, mert szétcsámcsognak, ők már csak ilyenek, de meglátod, jól fogod érezni magad köztünk.

- Van barátod? - szegezte nekem nyíltan a ...

Tovább Szólj hozzá

Fősodor Curia

2019. aug 08.

A macskák világnapja

írta: Cabe Ferrant
A macskák világnapja

cat-2083492_1920.jpgAugusztus 8-án van a macskák világnapja. Cicarajongók milliói ünneplik ma nyávogó barátjukat. A világnap ünneplése 2002-ben Dél-Afrikából indult, célja pedig felhívni a figyelmet a kóbor macskák növekvő számára és hogy bátorítsák az embereket a cicák örökbefogadására. De mit is vesz a nyakába egy újdonsült macskatulajdonos? Az alábbi adatok jó részéért vállalom a felelősséget, mivel magam néztem utánuk. Másokért viszont nem, azokat kimondottan az ujjamból szoptam.

A régebbi felfogás szerint, az Ószövetséget mind helyben, mind időben kinyilatkoztatott igazságok sorozatának tartották, olyannyira, hogy háromszáz évvel ezelőtt az armagh-i érsek, James Ussher a Teremtés Könyvének vizsgálata alapján kinyomozta, hogy a ...

Tovább Szólj hozzá

2019. aug 05.

Örök szerelem

írta: Kurunczi Mária
Örök szerelem

mutatok.jpgAmikor már a kis mutató megunta, hogy naponta csak kétszer találkozik a nagymutatóval, azt javasolta: törjenek ki ebből a kerek órából, és induljanak világgá, kézen fogva, ahol mindig együtt lehetnek, senki nem állíthatja meg őket. Mert bizony volt, hogy elfelejtették az órát felhúzni. Ilyenkor napokig, hetekig nem találkoztak.

A nagymutató csak dörmögött egy kicsit, aztán ráförmedt a kis mutatóra: mit izgatod magad, neked csak kétszer kell körbe menned naponta, de nekem huszonnégyszer. A kismutató legyintett rá egyet, majd eldöntötték, tényleg elmennek világgá.

De hogy merre induljanak nem tudták kitalálni.

Aztán a nagymutató azt mondta:

- Menjünk toronyiránt.

A kismutató meg azt mondta:

- Inkább a mező felé vegyük ...

Tovább Szólj hozzá

2019. júl 28.

Boszorkányüldözés a 21. században

írta: Cabe Ferrant
Boszorkányüldözés a 21. században

witch-hunt.jpgAzt mondják ez képtelenség? Azt mondom: mindennapos bevett gyakorlat. Azt mondják: manapság már csak a világ eldugott, fejletlen részein fordulhat elő ilyesmi? Igen. Az elmaradott Európában, Amerikában és egyéb ilyen civilizálatlan helyeken.

 Csak éppen már nem kedves, az „ördöggel cimboráló” asszonyokat, urakat hajszolnak, gyaláznak. Hál’ Istennek, a kínvallatásról, máglyán való megégetésről azért már leszoktak az „igazság” legújabb kori bajnokai. De amit művelnek alig kevésbé aljas és ostoba.

Hogy mire gondolok?

Az erkölcs és tisztesség piedesztálja oly magas, hogy a fent hemzsegő széles néptömegek nem látnak le a mélybe. Nem képesek különbséget tenni az alkotás és az alkotó között.

Hiába produkál ...

Tovább Szólj hozzá

Fősodor Cabe Ferrant

2019. júl 23.

Menetelő maflák

írta: Cabe Ferrant
Menetelő maflák

crowd-of-people-1209630_1920.jpgAz utóbb se derült ki, hogyan szivárgott ki a törvényjavaslat tervezete. A kormánypártok természetesen az ellenzéket gyanúsították, az ellenzék pedig - szintén természetesen – a kormánypártokat vádolta azzal, hogy szándékosan szivárogtattak. Amíg ezen remekül elvitatkozgattak a rendelkezésre álló fórumokon és persze, távirányítással, megszokott és jól bevált sameszeiken keresztül, a sajtóban is, addig, úgy nagyjából a kutya se olvasta el a meglehetősen hiányos dokumentumokat.

A lényeg úgyis a másik fél alázása és gyalázása volt.

Pedig ezúttal érdemes volt betekinteni a már nem olyan „titkos” aktákba. Nyilvánvaló volt, hogy még a törvények előkészítésnek igen kezdeti szakában íródtak a dokumentumok. Ugyanis ...

Tovább Szólj hozzá

2019. júl 20.

Nosztalgia

írta: Kurunczi Mária
Nosztalgia

_fp-41648_1.jpgMindennek az az átkozott áramszünet az oka. És éppen szombaton este, amikor lenne időm tv-t nézni, ne adj Isten vasalni, vagy éppen csak keresztrejtvényt fejteni.

A szél kegyetlenül fújt, mint később megtudtam, száz kilométeres sebességgel…jó, hogy nem írta fel a rendőr, lakott területen így száguldani!

De korántsem ilyen vicces, mert hogy elment az áram, hát gyertya után kotortam, már szürkület vett körül. A lakásban csak sziluetteket láttam, néha nekimentem egy - egy bútornak, a kék foltok még ma is látszanak.

Aztán megtaláltam a karácsonyfás dobozban, ami még megmaradt évekkel azelőttről egy fenyőfa dísz mellett. Sohasem használok gyertyát a fenyőfákon, mert a gyerekeim, unokáim a fényfüzért részesítik előnyben. ...

Tovább Szólj hozzá

Fősodor Curia

2019. júl 06.

A szív szava

írta: Kurunczi Mária
A szív szava

fortepan_120469.jpgVargabetűt írt az élete. Egy rövid kapcsolat után újra egyedül maradt. Nem siratta az elmúlt két évet. Szinte semmi jó nem volt ebben, csak ő hitte, hogy jó lesz.

Nem lett!

Most már viszont így van jól.

Végiggörgette élete nagy szerelmeit. Mert mindegyik az volt. Legalábbis ő magyarázta bele.

Igen, a nők hajlamosak minden mozzanatot valósnak vélni, és úgy bele tudják magukat élni ebbe a maguk formálta szerelemvilágba.

Bezzeg a férfiak. Futókalandok, egyéjszakás, s ha nem jön össze, az sem baj, lesz még másik nő, s másik éjszaka.

Eddig nyugodt volt, de most valami megszólalt benne. Nyugtalanul bandukolt a beköszönő estben. Mi is történt? Nem tudta. Csak azt érezte sietnie kell.

Tűsarkú cipője hangosan kopogott a ...

Tovább Szólj hozzá

Fősodor Curia

2019. júl 02.

Időskori drogok

írta: Kurunczi Mária
Időskori drogok

fortepan_58957.jpg- Te milyen cuccot tolsz? - kérdi Endre bácsi az egyik fürge asszonyságtól a klubban.

Az előveszi a táskáját, s kipakol belőle vagy tíz kis dobozt, amiben különböző színes bogyók vannak.

- Ne itt, mert meglátják. Tudod mit, menjünk fel hozzám, és én is megmutatom az enyémet.

- Nem vagyok rá kíváncsi. Nagylány vagyok én már, nem húzol a csőbe. A múltkor is azt mondtad, megmutatod, közbe meg a Pirit vitted el. Azóta se hajlandó megmondani, mit mutattál meg neki.

- Neki nem is mertem semmit mutatni, de neked, neked megmutatom, ha addig élek is.

Az asszonyság gyanútlanul felment Endre bácsi lakására.

Felérve Endre bácsi megölelte a fürge nőt, aki csak annyit tudott szólni: ne szoríts olyan görcsösen.

- Jó-, mondta az ...

Tovább Szólj hozzá

Fősodor Curia