2017. jún 29.

Öreg szülém meséi - Orrával szép az ember

írta: Kurunczi Mária
Öreg szülém meséi - Orrával szép az ember

erzsike-oldala-8-1.jpgGyakran hallottam ezt a mondást gyerekkoromban, de sohasem értettem értelmét, míg nem egy alkalommal megkérdeztem nagyapámat, aki nagyanyámhoz hasonlóan nagyon bölcs ember volt, mit jelent ez a mondás?

Akkurátosan megpödörte bajuszát, és mesélni kezdett.

A régi időkben a szegény ember nem szaladt a bankárhoz, hogy kölcsön kérjen, egymást segítették ki az emberek, vagy leginkább a földesurak, gazdagabb nációk.

Így történt ez Jakab Jani esetében is, aki éppen kenyéradó gazdájától kért kölcsön, hogy az egy ökröcskéje mellé vegyen még egyet, így könnyebben bírják a szántást.

A gazda adott is neki, de a szerződésben leírták: amennyiben nem adja vissza a kölcsönt, levágják az orrát.

Mivel Jakab Jani sem írni, sem olvasni nem tudott, így két kereszttel jelezte, mintha aláírás lenne, hogy bizony átvette a kölcsön kapott összeget.

Telt, múlt az idő, közeledett a lejárat napja, ám Jakab Jani nem hogy megadni készült volna tartozását, de még a faluból is elköltözött két ökröcskéjével együtt.

Vakarta is a fejét a gazda, ám, nem az az összeg hiányzott pénzes ládikájából, mert bizony volt ott kuncogó krajcár elég, hanem az elv, hogy kölcsön kenyér visszajár. És ő ehhez ragaszkodott.

Megbízta a csendőröket, kutatnák föl Jakab Jani hollétét.

Meg is találták három faluval odébb, s a gazda elé citálták.

Jani tördelte kezét, hogy éppen nem ér rá, mert betakarítás van, aztán, majd ha az meglesz, rendezi az adósságot.

Hitte is meg nem is a gazda, de elengedte adósát. Hanem amikor a kikönyörgött határidő is letelt, felkereste embereivel együtt az adóst, még borbélyt is vitt magával. No, nem azért, hogy frizurát készítsen adósának, hanem ha úgy adja a sors, ott helyben le tudja vágni az orrát.

Bizony úgy is lett, mert a mi Jakab Janinknak eszébe se jutott megadni tartozását. Mái napig sem tudjuk, hogy valóban nem volt pénze, vagy így akarta megleckéztetni gazdag gazdáját?

Ám a borbély a gazda egyetlen intésére előugrott, s bizony levágta ott helyben a mi Janink orrát. S mint aki jól végezte dolgát, hazament.

Jani pedig soha többet nem mert emberek előtt mutatkozni, mert hát: ORRÁVAL SZÉP AZ EMBER!!!!

Ui: Ha ma ilyen megtörténne, hány napig kellene várni az időpontra, hogy elvégezzenek egy ilyen műtétet? S mi lenne a bankokkal hitelesek nélkül?

Szólj hozzá

Fősodor Gyerekség Curia