2021. ápr 04.

…Április 4, drága ünnep…

írta: Kurunczi Mária
…Április 4, drága ünnep…

 fortepan_51010.jpg„Fényes zászlók tündökölnek…” énekeltük gyermekkorunkban. Az egész iskola kivonult a főtéren álló szoborhoz, ahol mozgalmi dalokat vitt a szél, sárga és piros tulipánokat lebegtetett, és mi örültünk, hogy elmarad az aktuális óra. Miközben megkoszorúztuk az elesett katonák emlékhelyét.A falu parkjai tele nyíló virágokkal, az intézmények homlokzatán zászlók lobogtak, piros-fehér-zöld, és az elmaradhatatlan nagy vörös zászló.

A parkban még felmászhattunk a tankokra, persze csak szülői felügyelettel, mert a szülők is részt vettek, sőt kötelező volt nekik is részt venni ezen a nagy ünnepen. Elvégre piros betűs, munkaszüneti nap volt. 1950-1989-ig.

A történelem órán meghallgattuk, mi több megtanultuk, hogy Battonyánál jöttek be az oroszok, majd Nemesmedvesnél mentek ki. Azután mégis itt maradtak jó pár évtizedig. És azon vitatkoznak ma is, hogy felszabadítás vagy megszállás volt-e?

Nem politikai esemény is volt ezen a napon: 1970 -ben megdőlt a korábbi országos hőmérsékleti rekord, amikor is a legalacsonyabb hőmérséklet -6 fok alatt volt Kékes-tetőn. Majd 2015 -ben megdőlt a legalacsonyabb éjszakai hőmérsékleti rekord, amikor is -7 fokot mértek a Nógrád megyei Zabaron.

És aztán jött a húsvét. Hogy, hogy nem mindig beleesett az április 4 és a tavaszi iskola szünet idejébe a húsvét is. Igaz, akkor hosszabbak voltak a szünetek, és gyönyörű tavaszok engedtek dolgozni, mert mi még az iskola szünetben is dolgoztunk.

A Viharsarok hagymatermesztéséről volt híres, ilyenkor kellett a dughagymát elrakni a földbe.

Apám rónát húzott, s mi térden csúszva nyomtuk bele a földbe egyesével az apró, alig egy-két centis vöröshagymákat.

És eltelt a szünet. Csak akkor örültünk, ha egy-egy esős nap volt. Mert olyankor tanulás címén behúzódhattunk, hogy matematika könyvbe belegyömöszölve olvashassuk a soron következő ifjúsági regényeket.

És Nemesmedvesnél kivonultak az oroszok, nekünk vége lett az iskolaszünetnek, az apró vöröshagymák pedig növekedésnek indultak a természet rendje szerint.

Mindenki élte a maga életét

Kép: 1961. Budapest XIV., Budapest VII., Ötvenhatosok tere (akkor: Felvonulási tér), április 4-i katonai díszszemle, háttérben a Dózsa György út 58. számú ház. / Adományozó: Nagy Gyula / Fortepan 51010 

Szólj hozzá