2017. nov 25.

Boldogság

írta: Kurunczi Mária
Boldogság

_fp-27641.jpgMeghatározás: " A hosszútávú boldogság megélésének 90% a nem a környezetünktől függ, hanem attól, hogy az agyunk miként dolgozza fel a tapasztalatainkat." - Dr. Shawn Achor Pszichológus, a boldogság és a siker közötti kapcsolat specialistája.

Kérded tőlem, BOLODOG VAGY, IGAZ?

Elgondolkodom, mi is az-, mi az a boldogságnak nevezett érzés, ami egyesek szerint létezik, mások szerint nem. Unalmas, üres frázis. Igen az, ha ellene vagy, ha magad ellen vagy…

Zörren a kulcs a zárban, szíved hevesebben dobog, megjött, Ő az.

Hosszú nap után fogadod, hiszen életed része. Napjaid bearanyozója. Nagy szavak – mondják az ellendrukkerek. De vannak, kik örülnek neked, neki, kettőtöknek.

Álmos. Délutáni pihenő. Csak úgy leheverő, miközben álommanó szemére ül… betakarod, s figyeled minden szusszanását. Boldogság tölt el, hogy itt van, s a tied.

Reggel. Kávéillatra ébredsz, Ő készítette CSAK NEKED. Indulhat a nap boldogan, igen,..

S most újra megkérdezheted magadtól? Boldog vagy? A felelet csak igen lehet…

Sétáltok andalogva a parkban, vagy a Tisza parton, szemerkélő esőben, kéz kézben, mint azok az öregek, kik ezer éve együtt vannak. Pedig még nem telt el annyi idő, hogy regénybe illő közös emlékeitek legyenek.

De már vannak BOLDOG perceitek, közös órák, napok, s már-már hetek.

Boldog vagy, s Ő boldog, boldogok vagytok.

S jönnek az irigyek, kik irigylik boldogságtok. Nem törődtök velük. Nekik is jár, járhat boldogság, ha megtalálják. Ti megtaláltátok. Jöhet jégeső, zivatar, semmi sem zilálja szét. sőt, megerősíti.

Pattog a klaviatúrán a sok betű. Hátad mögött mosolyogva olvassa Ő, vagy fordítva, te nézed a papíron sokasodó betűket, egy előadás apró eleme ez, de már érzed, benne vagy te is, Övé a gondolat, és mégis tied is az a gondolat, melletted fogant meg érzése a te érzéseddel.

Boldogan írni főnyeremény, boldognak lenni is főnyeremény… szürke szó, s mégis igaz. Pedig mással is boldog lehettél volna, s Ő is találhatott volna mást, akivel boldog. De most, itt tiéd, Övé, tietek a pillanat…

…a BOLDOG pillanat… s fejetek fölött szárnyait csak halkan rebbentve száll, vigyáz rátok a BOLDOGSÁG KÉK MADARA.

Kép: Budapest V., Budapest VIII. Múzeum körút a Kálvin térről nézve, háttérben a Nemzeti Múzeum.
Évszám: 1900
Fortepan 27641
Orig: Schoch Frigyes

Szólj hozzá

Fősodor Curia