2021. ápr 05.

Húsvéti locsolkodás

írta: Kurunczi Mária
Húsvéti locsolkodás

husvet-ontozes.jpgBercit nem szerették társai, így nem is akarták bevenni a „locsolkodó” csapatba. Bár tudták, hogy Kékesi Mancika tetszik neki, aki nagyon, nagyon csúnya lány volt. De azt is tudták, hogy Mancikának nem tetszik Berci. Úgy gondolták, összefognak Mancikával Berci ellen. Le kellene koptatni ezt srácot, ne legyen kedve velük járni a locsolandó lányokat, különben sem közéjük való.

Így húsvét hétfő reggelén szépen ünneplőbe öltözve mindannyian elindultak.

Rögtön Mancikához kopogtattak be, mert úgy gondolták, ha sikerül a tervük, amibe a lányt is beavatták, Berci leforrázva menekül tőlük, s így vidáman portyázhatnak a falu lányainál.

Úgy is történt. Mancika édesanyja örömmel fogadta a csapatot, süteménnyel kínálta őket. Mancikától piros tojást is kaptak, ám mire Bercire került volna a sor, elfogyott a festett tojás, ő már csak natúr tojást kapott. Azt zsebre is tette illendően megköszönve. S aztán a csapat, hogy folytassa az elhervadó lányok felfrissítését.

Ám a járdán egy ugróiskolát fedeztek fel. Mintha véletlenül találtak volna rá, de előzőleg a csapatból valaki odarajzolta, ez is a tervükhöz tartozott. Abban az időben ez közismert játék volt. A nyolc osztályt illusztráló négyzetekbe kellett ugrálni, miközben az előzőleg bedobott cserép vagy kődarabot fel kellett venni, s visszaugrálni.

Mivel a környéken nem találtak egyetlen cserép- vagy kődarabot sem azt ajánlották Bercinek, a kölnisüvegét dobja valamelyik négyzetbe, és máris ugrálhatnak. Berci nem gondolta, hogy ez merénylet ellene, bátran bedobta, méghozzá a legmesszebb levő négyzetbe. Mondanom sem kell, azonnal széttört az üveg, s a járda bőven ontotta az amúgy eléggé rossz illatú kölniszagot.

A fiúk nevettek, Berci irtó dühös lett, s a mellette legközelebb álló fiúnak ment neki teljes erővel. A megtámadott viszont erősebb volt nála, így hősünk elesett, mi több arra az oldalára, amely zsebében a festetlen tojás lapult. Mi több, nem csak festetlen volt, de fövetlen is. Ez volt Mancika kikosarazásának a jele.

Berci csupa maszat lett a törött tojástól. A fiúk egyre jobban nevettek, s Berci kénytelen volt kölni hiányában a további locsolásról lemondani, s hazaindult.

Így már a megcsonkított csapat büszkén folytatta útját a lányokhoz, mielőtt még tényleg elhervadnak.

Szólj hozzá