2018. feb 16.

A vízcsepp

írta: Kurunczi Mária
A vízcsepp

Pesti történetek 1.

_fortepan_50380.jpgMég jóformán fel sem lépett a villamosra az ellenőr, máris kiabálta: Jegyeket, bérleteket kérem! Minden utas a táskájához, zsebéhez kapott, egyedül Vendel bácsi ült nyugodtan, és éppen egy ásványvizes palackolt próbált a szájához emelni, amikor odaért ellenőrünk.

- Itt kérem, nem lehet sem szeszesitalt fogyasztani, sem enni. Ez nem kocsma!

Vendel bácsi vissza akarta csavarni a palack kupakját, és éppen azt kezdte bizonygatni, hogy ő nem szeszt iszik, csak ásványvizet. Sűrűn kell innia, mert cukorbeteg.

Az ellenőr nem tágított. Megfogva a karját, próbálta az ajtó felé tuszkolni idős utasunkat, aki még mindig bizonygatta, hogy ő csak ásványvizet iszik, és nem árt senkinek, még egy csepp sem löttyent ki a padlóra. Ám ellenőrünk nem tágított. Egyre szorosabban fogta az öregember karját, és addig rángatta, amíg a kupak nélküli palackból valóban kilöttyent pár csepp víz. Az olcsó sikeren felbuzdulva kiabálni kezdett:

- Na, látja, erről beszéltem! Nézze meg mit csinált?

Az egyik utas próbált Vendel bácsi védelmére kelni, de az ellenőr kinyújtotta a másik karját, s álljt parancsolt az utasnak. Még csak az kell, hogy belelépjen, aztán hordja szét a latyakot, amit ez az ember csinált itt!

Ebben a pillanatban fékezett egy nagyot a vezető, kinyílt az ajtó. Az ellenőr elvesztette egyensúlyát, s ahhoz hogy kapaszkodni tudjon, el kellett engedje Vendel bácsi karját, aki felszabadulva a szorításból, na és dühében alaposan meglökte az ellenőrt, aki kiesve a nyitott ajtón, elterült a járdán, miközben az utasok nevetésbe törtek ki, voltak, akik tapsolni kezdtek.

A vezető kiszállt a fülkéből, feltörölte a pár csepp vizet a padlóról, végignézett az embereken, majd halkan csak annyit kérdezett:

- Mindenki jól van?

Kórusban felelték, hogy IGEN.

Ekkor visszaült és lassan elindult a végállomás felé.

A villamos végében álló utasok még látták, ahogy az ellenőr feltápászkodik, és egyre zsugorodik alakja.

Kép: II. kerület, Margit körút (Mártírok útja), Keleti Károly utcai villamosmegálló.
Évszám: 1965
Fortepan 50380
Orig: Nagy Gyula

Szólj hozzá

Fősodor Curia