2022. jan 19.

Füstölt lazac

írta: Kurunczi Mária
Füstölt lazac

bolt.jpg

A lány éppen, hogy beért a boltba, talán már csak fél óra volt zárásig. Rögtön ahhoz a polcrendszerhez vette az irányt, ahol ilyenkor már leértékelt áruk voltak kirakva. Szeretett itt nézelődni. Most is megakadt a szeme két csomag füstölt lazacon, ami 5.50 fontról le volt értékelve 2.50 fontra.

Azt mondják, több halat kellene fogyasztanunk, de az ára miatt ez néha lehetetlen. Nem fért egészen a polchoz, mert egy idősebb pár szintén a lazaccal szemezett. Az idős hölgy megfogta, forgatta, belerakta a kosarába, és azon tanakodott, hogy a másikat is bele kellene tenni, ám a papa visszatette a polcra.

A lány a hátuk mögött állt, sóvárogva nézte, s magában azt gondolta, ha arrébb mennének, ő is lecsapna arra a két füstölt lazaccsomagra. Ám az idős pár tanakodva tett egy-egy lépést, hol jobbra, hol balra.

A lány nem akart udvariatlan lenni, gondolta kivárja, míg odébb mennek.

Végre elindultak, miközben az idős úr kiszedte a kosárból a két lazaccsomagot, ám a hölgy egy pillanat alatt csak visszacsempészte a kosárba.

A lányt már nem is érdekelte az olcsó polc többi terméke, csak a lazacot követte. Amint billegett a kosár az idős hölgy karján, azon imádkozott, bárcsak meggondolná magát és mégis visszatenné az olcsó áruk polcára.

Kacérkodott a gondolattal, hogyan kellene átcsempészni az idős hölgy kosarából az övébe a füstölt lazacokat? De eszébe jutott, hogy kamerák is vannak az üzletben.

Aztán a lány megpillantott egy másik árut is, és vásárolni kezdett, miközben figyelemmel kísérte az idős párt.

Ismét mögéjük került, ők már akkor a pénztárhoz közel álltak. A lány még mindig nem mondott le a lazacról, de magában imádkozott, felejtsék már el a lazac csomagokat, tegyék ki a kosárból!

Már a pénztárnál álltak, s ahogy a lány belenézett a kosarukba, azt vette észre, a lazacok már nincsenek is ott. Csak nem keltek életre és visszaúsztak a tengerbe, villant át agyán, s abban a pillanatban a pénztár melletti kis polcon észrevette a két árva füstölt lazaccsomagot. Szétnézett, s egy pillanat alatt bedugta a saját kosarába más áruk alá, hogy még véletlenül se lássa meg az idős hölgy, ha történetesen hátra néz.

Így került a drága füstöltlazac a lány vacsora asztalára.

Szólj hozzá