2021. júl 26.

Anna néni albérlete…

írta: Kurunczi Mária
Anna néni albérlete…

fortepan_206234.jpgA gyárban ismertem meg. Egyszerű cigányasszony volt, takarítónő három műszakban.

Valamikor az úri cigányokhoz tartozott, férje egy cigányzenekarban húzta a vendégeknek egy nagy szálloda éttermében.

Mindenki szerette őket. Minthogy nem volt gyermekük, a környék összes gyereke Anna néninél játszott a hatalmas külvárosi ház kertjében.

Anna néni zsíros kenyeret adott nekik, hagymával, néha paprikás krumplit főzött a kettőnyolcvanas kolbásszal. Cserébe a gyerekek segítettek neki. A nagyobbak fát vágtak, a kisebbek talicskával hordták, s dobálták le a pincébe.

Ilyen dolgos napokon rántott húst készített nekik. Tudta, odahaza nem igen jutottak ilyesmihez. Néha meg palacsintát sütött nekik. Ilyenkor volt öröm.

Ám ennek is ...

Tovább Szólj hozzá

2021. ápr 05.

Húsvéti locsolkodás

írta: Kurunczi Mária
Húsvéti locsolkodás

husvet-ontozes.jpgBercit nem szerették társai, így nem is akarták bevenni a „locsolkodó” csapatba. Bár tudták, hogy Kékesi Mancika tetszik neki, aki nagyon, nagyon csúnya lány volt. De azt is tudták, hogy Mancikának nem tetszik Berci. Úgy gondolták, összefognak Mancikával Berci ellen. Le kellene koptatni ezt srácot, ne legyen kedve velük járni a locsolandó lányokat, különben sem közéjük való.

Így húsvét hétfő reggelén szépen ünneplőbe öltözve mindannyian elindultak.

Rögtön Mancikához kopogtattak be, mert úgy gondolták, ha sikerül a tervük, amibe a lányt is beavatták, Berci leforrázva menekül tőlük, s így vidáman portyázhatnak a falu lányainál.

Úgy is történt. Mancika édesanyja örömmel fogadta a csapatot, süteménnyel kínálta ...

Tovább Szólj hozzá

2021. ápr 04.

…Április 4, drága ünnep…

írta: Kurunczi Mária
…Április 4, drága ünnep…

  fortepan_51010.jpg„Fényes zászlók tündökölnek…” énekeltük gyermekkorunkban. Az egész iskola kivonult a főtéren álló szoborhoz, ahol mozgalmi dalokat vitt a szél, sárga és piros tulipánokat lebegtetett, és mi örültünk, hogy elmarad az aktuális óra. Miközben megkoszorúztuk az elesett katonák emlékhelyét. A falu parkjai tele nyíló virágokkal, az intézmények homlokzatán zászlók lobogtak, piros-fehér-zöld, és az elmaradhatatlan nagy vörös zászló.

A parkban még felmászhattunk a tankokra, persze csak szülői felügyelettel, mert a szülők is részt vettek, sőt kötelező volt nekik is részt venni ezen a nagy ünnepen. Elvégre piros betűs, munkaszüneti nap volt. 1950-1989-ig.

A történelem órán meghallgattuk, mi több megtanultuk, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

2021. feb 27.

A Névnap

írta: Kurunczi Mária
A Névnap

three-3075752_1920.jpg

Február 27-e volt. Ákos nagyon készült erre a napra, s bár már elmúlt a farsang, véget értek a bálok, most már böjtölni kellene, de azért még egy névnapi buli csak-csak belefér. Legföljebb vegetáriánus barátokat, barátnőket hív meg.

De mi lesz az alkohollal, amit csak jó kolbászos szendvicsre, vagy egyéb húsos ételekre lehet inni?

Elhatározta, azokat a barátait hívja meg, akiknek szintén februárban van a névnapjuk, és együtt ünnepelhetnek, akár vegetáriánusok, akár nem. Fel is lapozta a kalendáriumot a február oldalon. A saját neve mellett megtalálta a Bátor nevet. Nincs ilyen ismerőse, de bátornak ő maga is elég bátor, s ennek örömére, meghúzta a pálinkás üveget. Aztán ismét a neveket silabizálta: Akács, Antea…na, ...

Tovább Szólj hozzá

2021. jan 03.

A zöld leány

írta: Kurunczi Mária
A zöld leány

zold-leany.jpgAz élete olyan volt, mint egy átlagos embernek. Egy kis falusi házban kezdte életét. A kertben bóklászott, tépte a zöldségeket és üldözte a zöld gyíkokat, kergette a színes lepkéket. Elbújt a nagylevelű bokrok mögé.

Apró fodros zöld ruhácskájában olyan volt, mint valami leveli béka.

Végigjárta az óvodát, iskolát, ahol zöld ajtók, halvány zöld falak között töltötték a tudást apró zöld fejecskéjébe.

Az iskola hatalmas bejárati ajtaja is csupa zöld volt, mohával kipárnázva.

Az osztályterem egyik sarkában, egy zöld padba ült be. Mellette egy srác ült zöld palástban, s nézte a lányka szép zöld ruháját, s a neon-zöld szemét.

A klubokba is csupa zöld ruhákba járt, de mégsem táncolhatott, mert nem kérte fel ...

Tovább Szólj hozzá

2020. aug 03.

A Paradicsomban

írta: Kurunczi Mária
A Paradicsomban

snail-83672_1280.jpgMár minden állat a Paradicsomban érzi magát nálam. A meztelen csiga, a gyík, aki lebukott előttem, mielőtt elszaladt volna, láttam, hogy valamit rág, piros volt a szája.

Aztán egy béka mászott ki a levelek alól, nem leveli volt, így az esőjóslás, sőt az eső is elmaradt. Ő is az én paradicsomomra pályázott. Végül felfedeztem egy vakondtúrásszerű építményt, amit a kósza pocok emelt ki a földből, és a tetején szép piros megrágott paradicsomok voltak.

Az anyjukat! Minden állat az én kertem nézi Paradicsomnak? Hol van Ádám és Éva, mert almafám is van, bőven termő. És a jó Isten? Itt megálltam egy percre izzadt homlokom letörölni, amikor egy feketerigó szállt le elém, hogy apró koktél paradicsommal a csőrében távozzon. Most ...

Tovább Szólj hozzá

Fősodor Curia

2020. júl 29.

Feledékeny vagyok

írta: Kurunczi Mária
Feledékeny vagyok

mobile-phone-1875813_1920.jpgAzt hiszem, az én koromban ez már nem okoz különösebb megdöbbenést, csak nekem kellemetlen úgy néha-néha. Gyerekeim gyakran mondják: már harminc fölött Cavintont kell szedni, de én nem akarom itt ezt a gyógyszert reklámozni, különben is vannak újabb gyógyszerek, amit memória ellen lehet szedni. Ráadásul már a kétszer harmincon is túl taposok…

A legegyszerűbb: azt hiszem valamennyien jártunk már úgy, hogy égre-földre keressük a szemüvegünket, csak sokára találjuk meg éppen a rendeltetési helyén, a szemünkön.

Ám ami a minap történt, az egyedülálló esemény. Öregemmel annak rendje-módja szerint megebédelünk, összeszedem a tányérokat, kanalat, villát, és egy az egyben berakom a hűtőszekrény legfelső polcára, majd ...

Tovább Szólj hozzá

Fősodor Curia

2020. júl 11.

A titokzatos versláb

írta: Kurunczi Mária
A titokzatos versláb

fortepan_18339.jpgKlára asszony ma is, mint minden nap, megfőzött. A professzor nem válogatott, csak befalta az ebédet, s máris ment és írta a cikkeit, tanulmányait, verseit. Mindig pontos verseket írt, szabály szerint, szótagszám szerint és a többi….

Most mintha több időt töltött volna az asztalnál, szokása szerint „vizsgáztatta” az asszonyt, akinek már éppen sokadszorra lett elege ebből. Bár néha válaszolgatott neki, s ha valamit nem tudott, azonnal megnézte a interneten.

- Na ugye, hogy nem kell mindent tudni, csak azt, hogy hol keresd meg. Menj el egy iskolába tanítani, ne engem szekálj állandóan!

Ennrek ellenére, a professzor nem nyughatott, mint a vizsgázónak a mentő övet, még egy utolsó kérdést tett fel:

- Tudod-e, hogy mikor született ...

Tovább Szólj hozzá

Fősodor Curia

2020. júl 02.

Miért nem utáljuk a mongolokat?

írta: Cabe Ferrant
Miért nem utáljuk a mongolokat?

tatar01.jpgMert nem utáljuk őket. Lehet, hogy én vagyok a tájékozatlan, de még sose olvastam sehol, hogy a mongolok ilyenek meg olyanok és ezért nagyon utálni kell őket. Félreértés ne essék, nem holmi gyűlöletkampányt szeretnék elindítani, csak szöget ütött fejembe a kérdés.

Annyi népet, nemzetet utálunk lelkesen – legalábbis az internet, a közösségi oldalak tanúsága szerint – és annyian utálnak minket, hogy aki vevő az ilyesmire, az bőven talál magának háborogni valót.

Miért pont a mongolok maradtak ki?

Okot könnyű lenne találni. Egy jó kis gyűlölködésre mindig könnyű találni okot, a mongoloknak meg nem valami jó a PR-juk a történelmi irodalomban:

Ebben az évben Magyarországot, mely háromszázötven éven át ...

Tovább Szólj hozzá

Fősodor Cabe Ferrant

2020. jún 30.

Csaba királyfi csillagösvénye

írta: Cabe Ferrant
Csaba királyfi csillagösvénye

 

csaba5.jpgMájus 30. egészen 1944-ig Csaba királyfi ünnepe volt. Aztán, ki tudja miért, felhagytunk a székelyek legendás vezérének ünneplésével. Ennek okairól tán többet tudhatunk, mint a legendás hősről, akinek élete a a regék homályába vész.

Van olyan elmélet is, mely szerint valójában nem is létezett, alakját több - talán három - időben és térben egymástól távol élő személy alakjából „gyúrták” össze.

A Wikipédián mindjárt négy, egymástól élesen különböző, komoly történelemtudósoktól származó elmélet is olvasható arról, ki volt, vagy ki lehetett Csaba királyfi.

Valamelyik elmélet biztosan igaz - vagy épp egyik sem -, azaz ebben az esetben „megáll” a tudomány. De ahol a tudomány megtorpan, ott nem áll ...

Tovább Szólj hozzá

Fősodor Cabe Ferrant

süti beállítások módosítása